Piwnica ratuszowa (Restauracja Winiarnia Bachus)

W ratuszu od setek lat

Średniowieczne piwnice pod zielonogórskim ratuszem mają XV-wieczny (tak wynika z badań), a może nawet XIV-wieczny (wspominają o tym kronikarze) rodowód. Przetrwały pożar w 1582 r. Od najdawniejszych czasów prowadzono w nich publiczny wyszynk, w którym sprzedawano lokalne wina.

Wyszynk stanowił ważną część dochodów miejskich. Wydzierżawiano go na okres trzech lat, zawsze od dnia św. Trójcy. Początkowo dzierżawcy mogli sprzedawać w ratuszowych piwnicach jedynie zielonogórskie wino, które pochodziło z winnic należących do miasta. Z czasem prawo wyszynku objęło też obce wina.

Pierwszym znanym z nazwiska gospodarzem piwnicy (lub miejskim szynkarzem) był Tobias Schirmer, który prowadził lokal w 1639 r. Do tradycji miejsca nawiązuje dziś znajdująca się w piwnicach restauracja
i winiarnia, która w bogatym menu oferuje m.in. wina z lubuskich winnic.