Wytwórnia Gremplera
ul. Moniuszki 16
W 1826 r. August Grempler, Friedrich Förster oraz Carl Häusler założyli tu pierwszą w Niemczech wytwórnię win musujących. Wyroby szybko zdobyły uznanie wśród klientów. By ulepszyć produkcję, ściągnięto głównego technologa z Francji.
Wina były eksportowane w głąb Niemiec, a także za granicę. O renomie wytwórni świadczy fakt, że jej wina zdobyły medale na trzech wystawach światowych: w Paryżu w 1855 r., w Londynie w 1862 r. i w Wiedniu w 1873 r.
Wytwórnia dysponowała największymi piwnicami w mieście, które mogły pomieścić nawet 1,5 mln litrów wina. W połowie lat 80. XIX wieku roczna produkcja wina musującego wynosiła około 200 tysięcy butelek.
Po II wojnie światowej zakład przemianowano na Lubuską Wytwórnię Win. Wciąż wytwarzano tu wina, początkowo gronowe, później także owocowe. Winiarnia upadła w 1999 r. Dziś część olbrzymich piwnic stoi pusta.